Meny Stäng

Fokus på historia igen: Utflykt till Medeltidsmuseet

I januari bar det av till ett museibesök mitt i Stockholm! Vi besökte Medeltidsmuseet som ligger mellan Gustaf Adolfs Torg och Kungliga slottet. Vi var 22 st som nyfikna fick höra om Stockholm på medeltiden- allt från hur det såg ut på den tiden till lagar som fanns då. Vi fick en överblick över hur stort (eller snarare hur litet) Stockholm var då och vad som kännetecknade vår stad.

Dessutom fick vi en inblick i hur det var att leva på den tiden, vilka sjukdomar som härjade och varför. Staden Stockholm kunde luktas/kännas igen på 1,5 mils avstånd! Istället för vatten drack man lättöl, eftersom vattnet var fyllt med avföring. Sopor blev till slut ny jord. Hela Stockholm var fyllt av sopor och väldigt smutsigt. Att man drack lättöl lockade alla till skratt då en av lagarna var att man inte fick kräkas!

Vi hade en väldigt duktig guide som både var kunnig och talade högt och tydligt, så tack så mycket! Dessutom var museet rymligt och lättåtkomligt för alla att röra sig i, ett intressant och perfekt museum!

Efter besöket skulle vi samlas på Grillska Huset för en gemensam fika, men det slutade med att vi tog oss till Nobelmuseets café där vi fikade och hade trevligt. Allt som allt var vi mycket glada och nöjda efter dagen, efter stor behållning av både kunskap och social samvaro. Vi ser fram emot nästa temaaktivitet!

Text: Anna Kilander, Foto: Lena Nygren

Följ oss och dela gärna inlägget